Elektrik Panosu Nedir?

Elektrik panosu, ev ya da işyerlerinde, elektriğin kontrollü şekilde dağıtımının yapılması için kurulmuş bir mekanizmadır. Bunun yanında elektrik kazalarının önüne geçmek ve emniyetsiz durumların oluşmasına engel olmak adına söz konusu panolar kullanılır. Şantiye panoları imalatı konusunda endüstiriyel üretim yapmaktadır.

Elektrik panosu, işçinin sağlığı, iş güvenliği ve iş sürecinin sağlıklı şekilde yürümesi için de önemli bir yere sahiptir. Bahse konu pano ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olunursa çok daha bilinçli şekilde panoların kullanılması mümkündür.

Elektrik panosu, bina ortamında, elektriğin sağlıklı şekilde sistemlere dağıtılması ve güvenli şekilde iletilmesini sağlayan bir malzemedir. İçeriğinde ise kablolar ve şalt malzemeleri yer alır. Panonun montaj edildiği birimin içinde ise aktif elektrik sayacı, reaktif elektrik sayacı, güç kondaktörleri, elektrik barları, ampermetre, güç rölesi ve kontrol rölesi gibi ekipmanlar vardır. Sayılan tüm malzemeler pano çatısı altında toplanmıştır.

Çok katlı apartmanların pano sistemlerinde sigortalar, otomatik kesici, elektrik sayaçları , zil trafosu ve merdiven otomatiği gibi ekipmanlar vardır. Özel olarak da üretilebilen panolar, binanın ihtiyaçlarına göre belirlenir ve gerekli montaj işlemleri tamamlanır. Elektrik pano fiyatları da sacın kalitesine, kalınlığına ve boyutuna göre değişir.

Dağıtım Panosu Nedir?

Elektrik tesisatı ile uğraşan kişiler, dağıtım panosu kavramına da aşinadırlar. Bahse konu pano, elektrik kaynağının bina dışından gelerek binada ilk ulaştığı yerdir. Yani söz konusu sistem, bina içiin bir ana elektrik besleme mekanizmasıdır. Elektriğin ana panosu bu dağıtım panosuna gelir ve sonrasında tali panolara elektrik gönderilir. Piyano panolar otomasyon sistemlerinde kullanılan en önemli modüllerden biridir.

Elektrik panosu, hassas şekilde üretilmesi gereken bir malzemedir. Üretim aşamasında bilgisayar programları ile iskeleti meydana getirilen panonun yine bilgisayar ortamında kesim ölçüleri ve delinmesi gereken bölümler belirlenir. Sonrasında ise sac kesim makinesine komut verilerek panonun imal işlemine başlanır.

Elektrik panosu üretiminde kullanılan sac, makineye eklenerek gerekli kurulum ayarları yapılır. Günümüz teknolojisinde kullanılan gelişiş makineler, panonun bükme işlemi de dâhil olmak üzere imalatının her aşamasını gerçekleştirir.

Elektrik panosunun en önemli özelliklerinden biri de panoda kullanılan contaların poliüretan yapıda olmasıdıdır. Bu da panonun çok daha güvenli şekilde kullanılmasına imkân tanır. Sacın uygun ölçülerde kesilerek imalat aşamasının tamamlanmasını müteakip boyama aşamasına geçilir. Boya işlemi esnasında elektrostatik toz boyası kullanılır. Boyama işleminden sonra gerekli işlemler kontrol edilir ve elektrik panosu kullanılır hale getirilir.

Tali Pano Nedir?

Dış ortamdan, binanın ana dağıtım panosuna gelen elektrik, tali panolara iletilir. Bu tali pano da elektriği binanın dairelerine dağıtır. Ayrıca güvenli bir kullanım meydana getiren bu panolar, günümüzde tüm ev ve işyeri tesisatlarında kullanılır.

Elektrik panosu, zaman zaman bakımı yapılması gereken bir malzemedir. Düzenli olarak elektrik panosu bakımı yapılarak aşağıdaki faydalar elde edilir.

  • İş güvenliği ve işçi sağlığı açısından gerekli hassasiyet gösterilmiş olur.
  • Çalışma alanında arzu edilen konfor ve çalışma şartları tesis edilebilir.
  • Ekipmanların güvenli şekilde çalışması sağlanır.
  • Bina ya da tesisteki elektrik panolarının dağınık görüntüsünün önüne geçilir.
  • Elektrik ekipmanlarının kullanım ömrü uzatılmış olur.
  • Sistemde oluşacak arızaların önüne geçilerek oluşabilecek arıza maliyetleri engellenir.
  • Zaman ve üretim kaybı sorunlarına çözüm geliştirilmiş olur.

Elektrik panosunun düzenli olarak bakımının yapılmasına ayrıca hassasiyet gösterilmelidir. Panolar, işletmelerin kalbidir. Bu nedenle arıza yapması ya da emniyetsiz durumların oluşmasına yönelik her türlü tedbir alınmalıdır. Elektronik parçaların zarar görmemesi için alınacak basit tedbirler ile panolardan gerekli verim alınabilir. Bakım maksadıyla geliştirilmiş kimyasal ürünleri kullanarak elektrik panosunu temizlemeyi de düşünebilirsiniz.