Elektrik Pano Elemanları ve Görevleri Nelerdir?
Elektrik pano elemanları ve görevleri nelerdir? Elektrik pano elemanlarından olan termik role motorları koruma amacıyla kullandığımız yardımcı rollerdir ayarlanan akım değerinden daha fazla akım çekilirse bu roller normalde kapalı kontakları açarak elektrik akımını keser. Kontaktörler bobine enerji verildiğinde kapalı kontaklarını açan açık kontakları kapatan ve uzaktan kumanda edebilen büyük güçlü elektromanyetik anahtarlardır. Sigorta devreden geçen akım belirli bir miktarın üzerine çıktığında devre elemanlarına zarar görmemesi için devreyi açan anahtarlardır.
İşletmelerin genel çalışma prensipleri doğrultusunda araç gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak işçi sağlığı iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak panonun montaj yapılacağı yer uygun alanın seçilmesi gerekir. Panonun içindeki cihazların montajını uygun bir şekilde gerçekleştirmek gerekir. Bu işlemleri yaparken gerekli olan güvenlik önlemlerine almak pano montajını ve bağlantılarını gerçekleştirmek çalışmasını kontrol etmek gerekir. Arızalı olan cihazları tamir etmek ya da yenileri ile değiştirmek insan sağlığı için önemlidir.
Elektrik Panoları Nedir Çeşitleri Nelerdir?
Elektrik panoları elektrik enerjisini üreten noktadan tüketen noktaya kolay ve güvenli bir şekilde ulaşması için gerekli olan malzemelerin toplandığı alandır. Kullanım amacına göre değişik şekiller ile isimlendirilir. Dağıtım panosu sayaç panosu kompanzasyon panosu şantiye panosu kumando panosu gibi isimlendirilir. Çeşitli boyutlarda ve şekillerde panoları görebilirsiniz. Hepsinin amacı hemen hemen aynıdır. Kullanılacak malzemenin bir arada toplanması işini üstlenirler bu da güvenliği sağlar.
Elektrik Pano Yapımında Kullanılan Malzeme
Saç panolar diye isimlendirilen bir iki milim kalınlığında saçlardan yapılır. Harici dâhili duvar tipi dolap tipi sıva altı ve sıva üstü gibi pek çok çeşit de boyutları da yapılır. Yalıtkan malzemeden yapılmış olan panolar sert plastik abs fiber gibi yalıtkan malzeme kullanılarak yapılan panolardır. Genelde sıva altı ve sıva tipi olarak kullanılırlar. Boyutları saç panolardaki gibi büyük değildir. Dağıtım panoları bina iş yeri fabrika gibi tüketicilerin elektrik enerjisinden gelir ve güvenli bir şekilde dağıtması için kullanılır. Bu panolarda genelde şalter sigorta ölçü aleti bara ve sinyal lambası yer alır.