Elektrik Dağıtım Panosu Nedir?

Elektrik dağıtım panosu nedir? Elektrik dağıtım panosu binaya tesise fabrika ‘ya en güvenli ve verimli şekilde dağıtılması için dağıtım iletiminde kullanılan elemandan bir arada bulunmuş olduğu kabine, elektrik panosu denir. Elektrik panosu şarj malzemeleri kablolar gibi elektrik iletimini gerçekleştirmiş olan elemanların bir arada yer aldığı donanımdır.  Elektrik tesisatında önemli olan husus elektrik enerjisinin tehlikesiz ve güvenli verimli bir şekilde dağıtımının yapılmasıdır. Elektirik panosu imalatı yapan ATS Pano dağıtım panosu imalatı da yapmaktadır.

Hem insan sağlığı hem de elektronik aletlerin güvenliği kullanım açısından enerjinin güvenli bir şekilde dağıtılması oldukça önemlidir.  Elektrik panosu yapımında kaliteli malzemelerin kullanılmış olması ve panonun düzenli olarak bakımlarının yapılması güvenlik açısından ve kullanım açısından önem arz eder.

Elektrik Dağıtım Panosu Çeşitleri

Akla ilk gelen pano çeşitleri piyano panolar, dikili tip panolar, tabanca saçlı panolar, şantiye panoları, sayaç panoları, açık kabinler, gemi panoları iç perdeli panolar ve özel üretim panolarıdır. Bir veya çok katlı yaşam alanı olan binalar ve küçük elektrik sayaç panoları yer alır.  Bu elektrik panosunun içerisinde sigorta elektrik sayacı merdiven otomatiği zil trafosu ve merkezi otomatik kesici yer alır.  Bina için burada kullanılan parçaların tamamının kalitesi son derece önemlidir.  Elektrik panoları firmalar tarafından siparişe göre üretimi yapılır.

Sipariş verilirken istenilen boyutlarda saç kalınlığı ve kalitesi boya kalitesi gibi unsurlara göre fiyatlar değişiklik gösterir.  İş yerleri için durum daha da farklıdır. Çünkü enerji ihtiyacına göre gerekliliklerde farklılık gösterebilir.  Yüksek gerilim gerektiren iş sahalarında voltaj şiddeti yüksek olacağı için pano bileşenleri normal bileşenlerden daha farklı olabilir.  Fabrika gibi yüksek enerji ihtiyacı olan tesislere elektrik dağıtım panoları aracılığı ile iletilir.

Elektrik Dağıtım Panosunun Gövdesi

Pano gövdesi hazırlama işlemi yapılırken pano iç malzemeleri ve kumanda elemanları kullanılır.  Pano yerleşim planına göre kesilecek delinecek yerler itina ile kesimi yapılır ve delinir. Yukarıdaki işlemlere göre hazırlanmış olan saç tablonun içerisine projeye göre gerekli olan boy montajı profili hareket rayı parça montaj plakaları iç tabak sistemi iç hattı hiç raf ve aksesuarları montaj plakları iç kabak sistemi iç atkı iç raf ve aksesuarları montaj plakaları kızağı klemensler baralar bara izolatörleri kablo kanalları ve ünite ara contası gibi pano içi elemanlar yerleştirilir.